“Sammen trapper vi dig langsomt ud af din overtræning – så du kan lære at slappe af”
Kh Susanne

Ortoreksi

Ortoreksi (orthorexia nervosa) stammer fra græsk – orthos (korrekt) og orexis (appetit). Personer, der lider af ortoreksi, er stærkt fokuseret på sund og korrekt ernæring. Denne form for spiseforstyrrelse medfører ofte ritualprægede mønstre i form af planlægning af mad og træning.

Hvis du af ortoreksi, har du et overdrevet fokus på sundhed og det at spise sundt. Som det ses ved både anoreksi, bulimi og tvangsoverspisning er maden hos mennesker, der lider af ortoreksi, en stor besættelse. 

Det gør, at det ofte er umuligt at føre en normal hverdag. Ved andre spiseforstyrrelser er fokus på mængden af mad, hvorimod der ved ortoreksi er et fokus på madens kvalitet og på at træne – ofte flere gange om dagen.

Ortoreksi er karakteriseret ved

 

  • Jeg bruger mere end tre timer om dagen på at tænke på sund kost.
  • Jeg planlægger alle måltider.
  • Når jeg spiser det, jeg har planlagt, får jeg en følelse af kontrol.
  • Jeg er mere optaget af indholdet i det, jeg spiser, end i fornøjelsen ved at spise det.
  • Jeg føler mere selvværd, når jeg spiser sundt, og ser ofte ned på folk, som ikke spiser sundt.
  • Min diæt gør, at jeg føler mig socialt isoleret.
  • Jeg træner ofte – gerne mere end 1 x om dagen.

Behandlingsforløb for ortoreksi

Fase 1 - Adfærdsregulering

Vi har samtaler hver uge med fokus på adfærdsregulering. Du får redskaber til, hvordan du håndterer hverdagen of bekæmper din uro i kroppen på nye måder. Mængden af din træning vil sættes betragteligt ned. 

Du lærer i denne fase at turde slippe præstationsangsten og mærke, at det er okay at træne mindre. Vores samtaler vil blandt andet handle om kropsidealer, og hvilken funktion din træningsforstyrrelse har.

Fase 2 - Stabilisering

Vi har samtaler hver 14. dag. Denne fase giver anledning til at arbejde med idealer om udseende og selvbillede. Mange oplever denne fase meget turbulent, hvilket teoretisk kaldes for storming.

Vi arbejder dybere med de bagvedliggende faktorer og mønstre for din ortorexi.

De fysiske symptomer og din overtræning er kommet mere under kontrol, hvorfor fokus er på at arbejde med selvværd og gode vaner.

Denne fase er derfor en stabiliseringsfase, hvor det bliver lettere for dig at følge de nye strategier i din hverdag.

Fase 3 - Genopfriskning

Vi har samtaler hver 4. uge med fokus på genopfriskning af strategier. Du vil her opleve en følelse af at få reloadet og blive mere opmærksom på det, du har lært i forløbet.

Fase 4 - Udfasning og tilpasning

Denne fase handler om udfasning. Vi bliver sammen klogere på, hvad der fungerer for dig, og hvad der eventuelt skal justeres i forhold til din situation.