“Uanset hvor svært du oplever din situation er lige nu – finder vi sammen en vej ud”.
Kh Susanne

Anoreksi

Anoreksi – også kaldet nervøs overspisning – er en spiseforstyrrelse kendetegnet ved et bevidst vægttab, der er styret af en angst for fedme og overvægt. Personer med anoreksi er derfor ofte undervægtige.

Anoreksi bunder i en angst for fedme og overvægt. Hvis du har et stort ønske om at blive tyndere og tabe dig på trods af din undervægt, er det sandsynligt, at du lider af anoreksi. Hvis du har anoreksi, vil du ofte bruge alle mulige midler til det formål at tabe dig yderligere: Du spiser meget lidt og er optaget af at tælle kalorier, du motionerer overdrevet, du fremkalder måske opkastninger og spiser alle former for medicin, 

som kan fremme dit vægttab (fx afføringsmidler, slankepiller og vanddrivende piller).

Hyppigheden af anoreksi er størst i puberteten og ungdommen hos både piger og drenge, hvilket kan skyldes de hormonelle forandringer, som forekommer i denne periode.

Anoreksi er karakteriseret ved

 

  • Jeg har en frygt for fedme og vægtstigning.
  • Jeg har et ønske om større vægttab, som jeg selv fremkalder ved at undgå ‘fed’ mad, motionere meget, måske fremkalde opkastning eller evt. ved indtagning af medicin.
  • Mine tanker kredser ofte om træning, mad og kalorier.
  • Jeg laver særlige regler for, hvad der må spises, og hvor meget der skal motioneres.
  • Jeg oplever hormonforstyrrelser i form af manglende menstruationer og store humørsvingninger.

Behandlingsforløb for anoreksi

Fase 1 - Adfærdsregulering

Vi har samtaler hver uge med fokus på adfærdsregulering. Du får redskaber til, hvordan du håndterer hverdagen og din uro.

I denne fase taler vi blandt andet om kropsidealer, og hvilken funktion din anoreksi har i din hverdag.

Du får præsenteret strategier til at håndtere de dilemmaer, som du hidtil har kanaliseret over i spiseforstyrrelsen.

I denne fase skal du vænne dig til automatisk spisning, hvor du lærer at adskille følelser og spisning. Du skal være opmærksom på, at det er et længere forløb, når det drejer sig om anoreksi.

 

Fase 2 - Stabilisering

 Vi har samtaler hver 14. dag. Denne fase giver anledning til at arbejde med idealer om udseende og selvbillede. mange oplever denne fase meget turbulent, hvilket teoretisk kaldes for storming.

Vi arbejder dybere med de bagvedliggende faktorer og mønstre for spiseforstyrrelsen.

De fysiske symptomer er kommet mere under kontrol, hvorfor fokus er på at arbejde med selvværd og gode vaner. Vi arbejder især med relationer, og du lærer at vænne blikket væk fra dig selv til det ydre liv omkring dig.

Denne fase er derfor en stabiliseringsfase, hvor det bliver lettere for dig at følge de nye strategier i din hverdag.

Fase 3 - Genopfriskning

 Vi har samtaler hver 4. uge med fokus på genopfriskning af strategier. Du vil her opleve en følelse af at få reloadet og blive mere opmærksom på det, du har lært i forløbet.

Denne fase kan også ses som en normaliseringsfase, hvor du vænner dig til at spise normalt.

Fase 4 - Udfasning og tilpasning

Denne fase handler om udfasning. Vi bliver sammen klogere på, hvad der fungerer for dig, og hvad der eventuelt skal justeres i forhold til din situation.